Pinni47?

Purkutaidetalo Pinni47 on nyt suljettu, suuri kiitos kaikille kävijöille ja tukijoille!

Taide valloittaa purkutuomion saaneen talon Tampereella kesällä 2023. Tullin alueella osoitteessa Pinninkatu 47 sijaitseva viisikerroksinen rakennus puhkeaa kukkaan hetkeä ennen purkamistaan seiniä ja rajoja rikkovana taidenäyttelynä ja kulttuuritilana. Vastaavaa taideprojektia ei ole aiemmin toteutettu Tampereella. Kuvataiteilija Teemu Mäenpään kuratoima näyttely on avoinna 7.6. –30.7.2023. Projektin takana on Pirkanmaan luovat tuottajat ry.

Katso tarkemmat tiedot aukioloajoista, sijainnista yms. Info-sivulta.

Taiteilijat

– Tavoitteemme on ottaa Pinni47:än tila haltuun ja luoda monipuolisista aineksista kokonaisvaltainen taideteos, mikä on enemmän kuin osiensa summa. Se että näyttely järjestetään purkutuomion saaneessa rakennuksessa luo mahdollisuuksia mihin normaalit galleriatilat eivät yleensä taivu, kuten ulkoseinien ja ikkunoiden päälle maalaamisen sekä rakenteiden läpi menevät teokset, kuraattori Teemu Mäenpää kertoo.

Purkutaidetalo Pinni47:n taiteilijahakuun tulleesta lähes 140 ehdotuksesta näyttelyyn valittiin yhteensä 24 taiteilijaa / ryhmää. Mukana on laaja edustus eri taiteenlajeista ja luvassa on runsaasti seiniä ja rajoja rikkovaa paikkasidonnaista taidetta. Näyttelyyn on tulossa muun muassa maalaustaidetta, mekaanisia veistoksia, installaatioita, tekstiilitaidetta, valokuvaa, videotaidetta, valotaidetta ja seinämaalauksia. Katso taiteilijoiden esittelyt!

Pääsymaksuton kulttuuritila

Maksullisen kuratoidun taidenäyttelyn lisäksi Pinni47:n toisessa kerroksessa on kaikille avoin pääsymaksuton kulttuuri- ja taidetila, missä voidaan järjestää kesän aikana pop up -näyttelyitä, videoesityksiä, tapahtumia ja työpajoja. Kakkoskerrokseen ja sen näyttelyihin on vapaa pääsy, mutta siellä saatetaan järjestää myös maksullisia tapahtumia. Lue lisää!

Pilottihanke

Purkutaidetalo Pinni47 on pilottiprojekti, jossa tutkitaan kuinka purkutuomion saaneita rakennuksia voitaisiin jatkossakin hyödyntää Tampereen elävöittämiseen taiteen keinoin.

Tullin alueen kehittäminen

Raitiotien, Nokia Arenan ja tulevan Kannen alueen kaupunginosan myötä Tullin alue on Tampereen keskustan muutoksen ytimessä. Tullin kehittämisellä tuetaan alueen uudistumista entisestä teollisuus- ja varastoalueesta monipuoliseksi ja eläväksi kaupunginosaksi. Tavoitteena on lisätä alueelle asumista, työpaikkoja, palveluita, kulttuuria ja tapahtumia. Lähivuosien näkyvimpiä hankkeita ovat Tullikamarin aukion uudistaminen ja täydennysrakentaminen, Attilan tontin täydennysrakentaminen ja siihen kytkeytyvä Pinninkadun uudistaminen sekä alueen eteläosiin nousevat uudet tornitalot.
Lisätietoja alueen kehittämisestä: tampere.fi/tulli

Rakennus

Vuonna 1951 valmistui osoitteeseen Pinninkatu 47 Väinö Kinnusen ja O. Murtomäen sunnittelema nelikerroksinen tiilirakennus. Jalkineteollisuuden käyttöön rakennettu punatiilipintainen rakennus edustaa rationalistista teollista arkkitehtuuria 1950-luvulta, mutta rakennuksessa on myös jonkin verran funktionalistisia piirteitä.

Rakennuksen historia liittyy paikalliseen kenkäteollisuuteen. Tamperehan on historiansa aikana toiminut Suomen kenkäteollisuuden keskuksena ja Tullin alue yhtenä sen näyttämöistä. 1970-luvulta lähtien rakennus on ollut toimistokäytössä ja opetustiloina. Tampereen opiskelija-asuntosäätiö Toasin nykyisin omistama rakennus puretaan syksyllä 2023 ja sen tilalle rakennetaan kymmenkerroksisen opiskelijatalo.

Yhteys

Meiju Mertanen, vastaava tuottaja
050 3476 556
tuottaja@pinni47.fi

Yhteistyökumppanit

Pinni47 -projektin takana on Pirkanmaan luovat tuottajat ry. Sen pääyhteistyökumppanit ovat Tampereen kaupunki ja sen hallinnoima alueellinen luovien alojen kehittämishanke Operaatio Pirkanmaa ja Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOAS. Hankkeessa ovat mukana myös Viiden tähden keskusta -kehitysohjelma, Tampereen taiteilijaseura, Taidesuunnistus ry, Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK ja Tampere tunnetuksi ry.

Kiitokset!

Pinni47:ää on ollut mahdollistamassa lukuisat yritykset ja yksityiset tahot. Haluamme kiittää teitä:

RTV – Tampere, Upeart, Värisilmä Tampere, Tampere Tunnetuksi ry, MyLab ja Ilves!

Tampereen Tullintori, MAKE YOUR MARK, Kuvatikkaus Oy, Poikain Parhaat, Ramirent, Rokotetutkimuskeskus Tampere ja Sujuva Talotekniikka.

Kiitokset ansaitsevat myös Nextiili ry, Päivi Ronkainen, Tammelan apteekki ja Stark.